zondag 21 april 2013

Een week vol belevenissen!!!


We zijn er stevig ingevlogen na de vakantie!




Tijdens de les godsdienst leerden we wat meer over de schepping van de aarde...



Bij wereldoriëntatie startten wij een experiment met waterkers.
Wat is de invloed van warmte en koude, licht en duisternis, lucht en geen lucht, water en geen water op dit plantje?









Het hoogtepunt van deze week was het bezoekje van Pistache!!!
Pistache is een leuke Franse muis waar de kinderen gek op zijn. Als Pistache, de handpop, tevoorschijn komt, is het meteen duidelijk dat we met een andere taal bezig zijn, Frans! 
Met Pistache werken wij aan taalsensibilisering en taalinitiatie.
Wat is taalsensibilisering en taalinitiatie?
De Entiteit Curriculum (ex-Dienst voor Onderwijsontwikkeling) vergelijkt taalsensibilisering en taalinitiatie met watergewenning. Net zoals watergewenning de ideale voorbereiding is op de eigenlijke zwemles, zo vormen taalsensibilisering en taalinitiatie een goede voorbereiding op de latere taallessen.
Met Pistache brengen we dus de kinderen op vroege leeftijd op een prettige, speelse manier in contact met de Franse taal. Frans wordt gebruikt als middel om Pistache en zijn vriendjes te leren kennen en om heel wat leuke dingen te doen. Zo kunnen we kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd maken met de Franse taal.
We houden rekening met verschillende stapjes bij het aanleren van een taal: horen, begrijpen en spreken. In de eerste plaats bieden we klanken, woorden en structuren aan in een begrijpelijke context en met veel herhaling. Spelenderwijs legt het kind een klank- en woordregister aan. We hebben daarbij geduld nodig, want het kind heeft recht op een "stille periode". Tijdens die periode zien we nog geen resultaat, maar er gebeurt al heel veel. Héél belangrijk: De kinderen moeten thuis géén Frans leren! Dit wordt NIET getoetst!!!











Nog een fantastisch moment was toen we live de kuikens van een slechtvalk zagen.
Via het Vlaamse jeugdjournaal, Karrewiet, vernamen wij een website waar we dit tafereel van dichtbij konden waarnemen.  Jij kan HIER ook een kijkje nemen! Klik nadien op 'Bekijk de valken live'.

Wanneer de kinderen flink gewerkt hadden mochten ze tussen de lesuren door een kijkje nemen. Bij de tweede observatiedag verliet de moeder haar nest en kregen wij prachtige beelden  te zien!!!









Geniet hier ook even mee van onze creatieve talenten...
Ge-wel-dig!!! :-)



Mathias: Hé, hé, ga je mee?



Cedric & Mathias: Liedje!



Lindsey: Muzikaal vriendschapsgedicht



Merit & Lindsey: Een STOERE damesdans
(Gymnastiek voor iedereen, want je moet je hoofd een beetje schuin houden. )







Héél veel groetjes van ons allemaal!!!!